แดงอาหารทะเล - ร้านอาหารไทย อาหารทะเล สมุทรสงคราม แม่น้ำแม่กลอง
Dang Seafood - Thai & Seafood Restaurant at Samut Songkram, Mae Klong River
Overall Score 8/10
Taste 4/5
Ambiance 3/5
Service 2/5
Value 3/5
แดงอาหารทะเล - ร้านอาหารไทย อาหารทะเล on BumRes.com (For more pictures, menu and info)
ร้านแดงอาหารทะเลในรีวิวนี้นี่ผมเชื่อว่าแทบจะทุกคนน่าจะรู้จักร้านนี้กัน เพราะร้านนี้เค้าเป็นร้านอาหารทะเลในจังหวัดสมุทรสงครามที่ค่อนข้างจะโด่งดังมาก ๆ โด่งดังมานาน คนเต็มตลอดจนตอนนี้ร้านมี 2 สาขาไปแล้วฝั่งขาออกจากกรุงเทพร้านนึง, ฝั่งขาเข้ากรุงเทพร้านนึง โดยฝั่งขาเข้านั้นจะเป็นร้านเจ้าเก่าหรือสาขาแรกส่วนฝั่งขาออกก็จะเป็นร้านใหม่ ซึ่งทั้ง 2 ร้านนี้ก็ตั้งอยู่ใกล้ ๆ กันอยู่แถว ๆ ดอนหอยหลอดเหมือนกันทั้งคู่ อยู่ก่อนถึงสะพานข้ามแม่น้ำแม่กลองแบบพอดิบพอดีเลย ถ้าเกิดขับรถมาจากกรุงเทพรถไม่ติด ๆ ก็ประมาณสักเกือบ ๆ ชั่วโมงก็จะถึงร้านล่ะครับ จะแวะกินก่อนหรือหลังจากไปเที่ยวภาคใต้/ภาคตะวันตกก็ได้ หรือว่าจะตั้งใจขับไปกินอย่างเดียวเลยแบบผมก็ได้อีกเช่นกันครับ
I believe that almost every Bangkokian know Dang Seafood restaurant. This place is the very famous, for a long time, Thai-seafood restaurant, always crowded with customers which now have 2 branches. Each shop locate on each side of the highway road connecting Bangkok with western and southern region of Thailand, in the Don Hoi Lord area (the area famous in seafood). If we drive from the heart of Bangkok, it should take about 1 hour. We can either stop by on the way we go for a trip at another places or just purposefully drive just to eat here. The commute time in the urban area is usually take 1 hour anyway don't you agree?
ผมไปร้านนี้ช่วงวันปีใหม่วันหยุดยาวพอดี รถค่อนข้างจะติดมากจากเดิมที่เวลามากินร้านแถวดอนหอยหลอดนี่ผมใช้เวลาประมาณเกือบ ๆ ชั่วโมง วันที่ไปนี่กลายเป็นเกือบ ๆ 2 ชั่วโมงไปซะอย่างงั้น ค่อนข้างเซ็งมากเลยล่ะครับเฮ้อ พอไปถึงร้านก็ตามที่คาดเอาไว้คือลูกค้าเต็มร้าน แต่ก็ถือว่ายังไม่ได้เต็มทะลัก ล้นอะไรมากมายนัก ผมยืนรอโต๊ะอยู่ประมาณแค่ 10 นาทีก็ได้นั่งแล้ว ซึ่งจุดนี้คงต้องยกความดีความชอบให้กับจำนวนโต๊ะและขนาดของร้านที่ค่อนข้างใหญ่มาก ร้านแดงอาหารทะเล - สมุทรสงครามแห่งนี้ผมว่าตอนแรกน่าจะเป็นร้านเล็ก ๆ มาก่อนและตอนหลังก็ขยายขึ้นมาเรื่อย ๆ จนตอนนี้ร้านมีหลายสัดหลายส่วนเหลือเกิน และแต่ละส่วนนี่ดูมั่ว ๆ ไม่ค่อยเข้ากันเลย มีทั้งส่วนห้องแอร์, ส่วน al fresco dining ริมคลอง แต่ทั้งนี้ทั้งนั้นบรรยากาศของร้านนี้ก็เป็นสไตล์ร้านไทยแบบบ้าน ๆ ทั่วไปล่ะครับ
I went to Dang Seafood Restaurant during the long weekend, new year festival. The traffic during my commutation was pretty rough but not that bad. The usual 1 hour time from my home on the eastern area of Bangkok went to 2 hours due to somewhat bad traffic we encounter. When we arrived the place, it was packed with customers. Thanks to the vast amount of tables of this restaurant (I assume they can accommodate like 600 customers simultaneously) we waited just 10 minutes to have our tables. I think that this place started with a small shops and gradually expanded to become this large due to the decoration, ambiance of each zone is pretty distinct from each other. There were river-side zone, large air-conditioning zone and small air-conditioning zone. Pretty awkward design if they started with the place like this I would say.
อาหารของร้านนี้เนื่องจากว่าลูกค้าเค้าค่อนข้างเยอะเมนูก็เลยจะเป็นแบบกระดาษให้ติ๊ก ๆ เอาเองเลยไม่ได้มีเป็นรูปเล่มอะไรแต่อย่างใด และเนื่องจากว่าเมนูของทางร้านแดงอาหารทะเลแห่งนี้เค้ามีไม่เยอะด้วยก็เลยจัดอยู่ในกระดาษแผ่นเดียวได้อย่างสบาย ๆ รายการอาหารทั้งหมดมี 40 อย่าง แบ่งเป็นปู, กุ้ง, ปลา, หอย และอาหารไทยอื่น ๆ โดยประมาณ เมนูของทางร้านนี้เค้าไม่มีราคากำกับอยู่ ซึ่งก็ไม่รู้เหมือนกันว่าด้วยเหตุอันใด อาจจะเพราะว่าราคาอาหารทะเลนั้นขึ้นอยู่กับราคาตลาด หรือทางร้านไม่อยากจะให้เห็นราคาแพง ๆ ของอาหารบางอย่าง เช่น เต๋าเต้ย, ปูเนื้อ/ปูไข่ กะให้คนสั่ง ๆ กันไปแล้วมาเก็บตังค์(ฟัน) เอาทีหลังก็เป็นไปได้ทั้ง 2 แบบเช่นกัน
The menu of Dang Seafood, Samut Songkram province was just a small piece of paper. No price, not much detail just the name of each 40 menu. Their menu can be divided into 4-5 broad categories- crab, prawn, sea bass, clam and other seafood influenced Thai dishes. I don't know why they don't put the price of each dish on their menu (of course, it is illegal). I can come up with 2 reasons whether the price is changing from time to time (seafood price in Thailand is pretty fluctuate) or they intentionally don't want to intimidate customers with a high price of some menu such as 140 baht/100 g of crab and pomfret fish.
กุ้งอบเกลือ (300 บาท): เมนูนี้เป็นเมนูแนะนำของทางร้าน ผมสั่งแบบจานเล็กไปได้กุ้งมาค่อนข้างเยอะ ร้านแดงอาหารทะเล - สมุทรสงครามแห่งนี้เค้าโด่งดังเรื่องปริมาณอาหารที่เยอะ จานใหญ่ เหมาะแก่การมากินกันเป็นครอบครัวหรือมากันเป็นกลุ่มใหญ่ ๆ ซึ่งอาหารในมื้อนี้ทุกจานก็ตรงตามกิตติศัพท์ทุกประการล่ะครับใหญ่จริงอะไรจริง จานนี้เป็นกุ้งขาวนำไปอบแบบใส่เกลือมาเล็กน้อย ความเค็มไม่ค่อยชัดเจนนัก ออกแนวเป็นกุ้งนึ่ง/อบ เปล่า ๆ มากกว่า แต่ความสดของกุ้งนี่ถือว่าสดสมกับเป็นร้านอาหารทะเลเลยจริง ๆ
Salt baked prawn (300 baht): This is the recommend menu of the shop. I ordered the small portion and got quite a large amount of prawns compare to small portion from other shops and this is the thing that make this restaurant famous. Every people I know who came to this place always state that they serve very big plate. If you want to come enjoin this place you must come in a large group or something similar to this which I found that it is so true. Fortunately, we went there as a small group, 4 people, so we were quite enjoy this meal. Back to this salt baked prawn dish, the taste of this dish is quite neutral (if no taste at all). The majority of the taste come from the freshness of prawn. I could barely the salty taste at all. Anyway, just the freshness of prawns is enough to make this dish delicious.
ปลากะพงสามรส (1.2 kg 420 บาท): จานนี้สั่งไปเพราะว่าเบื่อกับทอดน้ำปลา ๆ ๆ ที่กินที่ไหนก็มักจะสั่งแต่เมนูนี้กัน จานนี้ได้มาเป็นปลากะพงตัวใหญ่มาก (ในเมนูเขียนไว้ว่า 1.2 kg ซึ่งผมว่ามันก็เว่อร์ไปไม่น่าจะเกินกิโลได้นะ) ปลากะพงทอดมากรอบดี เนื้อก็สดดีอีกเช่นกัน แต่รสชาติตัวน้ำราดสามรสนี่มันจะหวานนำไปหน่อยนะครับ อีก 2 รสนี่ไม่ค่อยจะมีสักเท่าไรเหมือนโดนกลบไปแบบแทบจะสมบูรณ์เลย แต่รวม ๆ ก็คือโอเคนะครับ เนื้อปลาสดก็มีชัยไปกว่าครึ่งล่ะ
Another dazzling enormous dish we got, deep-fried sea bass topped with three taste sauce (1.2 kg - 420 baht) Fish was pretty crispy, the meat is very fresh without a doubt but the mixture of three taste was not that three. I could taste only one dominant taste, the sweetness. Other two tastes, salty and spicy were not clear enough to claim this dish as a three taste sauce dish. All in all, the freshness of fish was good enough to make this dish satisfied.
ข้าวผัดปูจานเล็ก (150 บาท): ข้าวผัดจานนี้เห็นหน้าตาแว่บแรกไม่ค่อยเหมือนข้าวผัดปูที่ผมกินอยู่เป็นประจำสักเท่าไร ซึ่งพอมาลองนึกดูส่วนใหญ่ที่กินจะเป็นข้าวผัดปูแบบจีน ๆ ที่มันจะข้าวเนียน ๆ สวย ๆ กว่านี้ แต่พอได้กินจานนี้เข้าไปคำแรกแล้วเอ้อ อร่อยดีครับ ข้าวผัดมาร่วนดี ให้เนื้อปูมาเยอะ และก็ไข่มาเยอะเช่นเดียวกัน มะเขือเทศที่ให้มาด้วยกันซึ่งส่วนใหญ่ข้าวผัดสไตล์ไทย ๆ มักจะไม่ค่อยเข้ากันกับรสชาติโดยรวมของจาน แต่ของจานนี้นี่คือรสชาติผสมกันได้อย่างลงตัวเลย
Fried rice with crab small size (150 baht) The appearance of this dish was quite distinct from other fried rice I have consumed but when I come to think about it, I usually have Chinese-style fried rice which has a cleaner look than this Thai-style. This fried rice come in really Thai-style, a little bit chaotic of mixture - tomato, crab meat, omelet and rice but don't let the outer form fool you. All of ingredients of this dish mix perfectly and the highlight one is sure the crab meat which I don't know if the cooker accidentally over spray them or not. There were too much of them consider the price.
ปลาทูตาเตี๊ยะ (150 บาท): เมนูนี้ผมไม่ค่อยจะได้กินสักเท่าไร มาแถวแม่กลองนี่ก็หลายทีส่วนใหญ่ก็มักจะ "หมด" แต่มามื้อนี้นี่ได้กินก็แอบดีใจเล็ก ๆ แล้วล่ะครับ รสชาติจานนี้ค่อนข้างหวาน ตอนแรกผมก็ไม่รู้เหมือนกันว่าตาเตี๊ยะหรือซาเตี๊ยะนี่มันต้องหวานขนาดนี้มันถึงจะเป็นตาเตี๊ยะจรง ๆ ซึ่งพอกินไปหลาย ๆ คำแรกก็แบบอืม มันต้องหวานสินะถึงจะอร่อย กินเปล่า ๆ ก็ดีกินกับข้าวก็อร่อยครับ ปลาทูให้มาเยอะดี 5 ตัวแน่ะ เฉลี่ยแล้วตัวละแค่ 30 บาทถูกพอ ๆ กับที่ supermarket ในกรุงเทพเลยเรียกได้ว่าจานนี้คุ้มมากเลยล่ะครับ แนะนำ ๆ
Sardine Tar Tia (150 baht): This is the famous local dish can be ordered only on a few selected restaurant around this Samut Songkram area only if I don't recall it wrong. This dish came with 5 quite big sardine. Sardine this big if we buy at ordinary grocery store it would cost us 30 baht each already so the total price of this dish is quite bang for the bug if you ask me. The taste is very unique, primary taste of the sauce is sweet which go well with the fresh sardine or hot steamed jasmine rice.
ปูเนื้อผัดพริกไทยดำ (140 บาท/100 g): จานนี้เป็นอีกจานที่พวกผมชอบกันมากในมื้อนี้เลย ปูเนื้อได้มาเป็นปูเนื้อไม่สมประกอบก้ามอันนึงใหญ่มาก อีกก้ามนึงค่อนข้างเล็กและปูตัวนี้หนัก 1 กิโลพอดิบพอดี (เหมือนน้ำหนักจะโอเว่อร์ไปอีกล่ะ ดูยังไงก็ไม่น่าจะถึง 1 กิโล) รสชาติการผัดพริกไทยดำนั้นสุดยอดมากครับ หอม รสชาติจัดจ้านแบบเป็นอะไรที่ใช่เลย และผัดมาได้แบบเนื้อปูแต่ละชิ้นเข้าเนื้อดีมาก เรียกได้ว่าเคลือบเนื้อปูแต่ละชิ้นมาแบบครบทุกอณูเลยก็ว่าได้ เนื้อปูสดอยู่แล้วหายห่วง เลยทำให้จานนี้เป็นอีกจานที่สุดยอดประจำมื้อนี้เลย
Stir-fried meat crab with black pepper (1,400 baht / 1 kg): This was my most favorite dish of this meal. The crab was quite unsymmetry, one enormous crab and a rather small one. The crab meat was so sweet that all 4 of us was like in a eating competition only that we compete for just this scrumptious crab. The sauce also perfectly did well. Aroma and tasty. No wonder why this dish is also a recommend dish.
ต้มยำรวมมิตรน้ำใส (300 บาท): ต้มยำจานนี้แอบแพงไปหน่อยเมื่อเทียบกับจานอื่น ๆ เนื้อ seafood ที่ให้มาก็จะมีปลาหมึก, เนื้อปลา, กุ้งตัวเล็ก ๆ ทุกอย่างสดดีไร้กังวล ส่วนตัวน้ำต้มยำก็จะเปรี้ยวนำ เผ็ดแค่เล็กน้อยก็เป็นน้ำต้มยำมาตรฐาน ๆ แบบไทย ๆ ไม่มีอะไรมาก สรุป จานนี้ก็เป็นจานน้ำ ๆ ที่แบบทำมาให้ซดกันคล่อง ๆ ช่วยเติมเต็มมื้อนี้ให้ลงตัวได้เป็นอย่างดี
Spicy mix seafood clear soup (300 baht) The only watery dish (soup) in this meal. This dish was rather mediocre compare to prior delicious dishes in this meal. However, mediocre just for this meal because of many prior dishes were so good that blow the taste of the dish away. If we compare the taste of this soup to other shops, it would be a best dish in the meal easily. The soup is sour taste prominence but also come with a little bit spicy which somewhat make the soup balance. The mix seafood contain sea bass, prawn, squid which all as fresh as they could get.
สรุป ร้าน แดงอาหารทะเล - ร้านอาหารทะเลริมแม่น้ำแม่กลอง - สมุทรสงคราม แห่งนี้ก็สมกับเป็นร้านอาหารทะเลชื่อดังล่ะครับ อาหารสดเยี่ยมทุกอย่าง รสชาติการปรุงรวม ๆ แล้วก็เรียกได้ว่ามีจานที่อร่อยเหนือกว่าร้านอื่น ๆ เยอะดี และบวกกับแต่ละจานที่ให้มาค่อนข้างจะใหญ่ยักษ์ก็เลยไม่น่าแปลกใจเลยว่าทำไมร้านนี้ถึงเป็นร้านที่โด่งดังมีลูกค้ามากมายขนาดนี้ ใครที่ไปเที่ยวภาคตะวันตก, ภาคใต้ และเดินทางจากกรุงเทพยังไง ๆ ก็ต้องผ่านเส้นทางนี้ก็ลองแวะกินกันดูได้ครับ หรือว่าใครที่ขับรถมากินโดยเฉพาะแบบผม ผมว่าก็คุ้มค่าที่จะขับมากินอย่างเดียวด้วยเช่นกัน
Summary. No wonder why Dang Seafood Restaurant here at Samut Songkram are so famous and always crowded with customers. One of my friend told me that during weekend, this shop generate income more than a million each day. The total cost of my meal was almost 3,000 baht so I believe that she told me the truth. Yes the price of this place is not the cheapest, the service is somewhat bad I'd say, the ambiance is also not good enough for an almost 1,000 baht per head meal. But at the end of the day, tasty food and chunky seafood are all people concerned which Dang Seafood really live up to their fame.
หมายเหตุ น้ำจิ้มของร้านนี้เค้ามีให้ 2 แบบครับน้ำจิ้ม seafood (พริกขี้หนู + กระเทียม) และก็น้ำจิ้มคล้าย ๆ น้ำจิ้มพริก
อยากจะบอกว่าน้ำจิ้มทั้ง 2 แบบของทางร้านไม่อร่อยเลยครับ
ทำให้อาหารอร่อยน้อยลงกว่าความเป็นจริงด้วย คือแบบเสียดายจริง ๆ
ถ้าทำน้ำจิ้มแหล่ม ๆ หน่อยนี่มื้อนี้คงฟินกว่านี้
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feel free to leave a comment and you can also contact me via channels below.
http://www.bumres.com
http://www.facebook.com/BumRes
admin@bumres.com
ร้านอาหาร
Bangkok is renowned for its gourmet food at reasonably low prices. This blog covers a wide range of restaurants in Bangkok and occasionally in other provinces (Chiang Mai, Pattaya, Phuket). From street vendors to luxurious restaurants - From mouthwatering dishes to eye widening meals, all can be found here. This blog will take you to experience the exotic food you rarely find in your area. Feel free to leave comments or suggestion. Please visit http://www.bumres.com for more information.
No comments:
Post a Comment