Dae Jung Kuem - Korean Restaurant at Prasarnmitr Plaza Sukhumvit 23 Review
แดจังกึม - ร้านอาหารเกาหลี ประสานมิตรพลาซ่า สุขุมวิท 23 รีวิว
Overall Score 7/10
Taste 3/5
Ambiance 4/5
Service 5/5
Value 3/5
Dae Jung Kim - Korean Restaurant on BumRes.com (For more pictures, menu and info)
ร้าน แด จัง กึม (Dae Jung Kim) ในรีวิวนี้ถ้าจำไม่ผิดร้านนี้น่าจะเป็นร้านที่เปิดทำการมานานแล้ว ผมไม่แน่ใจเหมือนกันว่าเป็นช่วงที่ ซีรีย์เรื่อง แด จัง กึม ฉายที่ช่อง 3 และดัง ๆ อยู่ช่วงนั้นรึเปล่า ร้านนี้ตั้งอยู่ที่ชั้น 3 ของประสานมิตรพลาซ๋า - community mall เล็ก ๆ ในซอยประสานมิตร (สุขุมวิท 23) ที่มีร้านอาหารไม่(ค่อย) franchise ตั้งอยู่กันหลายร้านเลย ร้านนี้เป็นร้านเล็ก ๆ เหมือนแบบเป็นสไตล์แบบทำกันเองเล่น ๆ ไม่ได้กะได้กำรี้กำไรอะไรมากมาย ซึ่งเจ้าของร้านน่าจะเป็นคุณป้าชาวเกาหลีคนนึง แกดูจะให้ความสนใจกับลูกค้ามาก แต่เหมือนจะพูดไทยไม่ได้ก็เลยจะสั่ง ๆ คุม ๆ พนักงานที่พูดไทยไม่ค่อยชัด (ไม่แน่ใจพม่าหรือเกาเหลี) ให้มาดูแลเราอีกทีนึง
If I not recall wrong, Dae Jung Kim - Korean restaurant in htis review has been operated for quite a long time. Not sure if it was the period when Dae Jung Kim - Korean series was very popular or not (5-6 years ago). This restaurant locate on the third floor of Prasarnmit Plaza - a small community mall in Soi Sukhumvit 23 (Prasarnmitr alley) that contain some not-so-franchise restaurants. This Korean restaurant is a small size restaurant seem like it is a home-made style restaurant where profit is not their primary concern. The shop owner (in my thought) is an old Korean woman who seem to pretty care abut customers very much. Although she can't speak Thai, she orchestrate her waiters to have a good care to the customers.
แต่ละโต๊ะของที่ร้าน แด จัง กึม นี้ก็จะมีเตาย่างสไตล์เกาหลี ที่จะแบบแตกต่างกับแบบญี่ปุ่นตรงที่จะเป็นแผ่นเหล็กแผ่นใหญ่ ๆ แทนที่จะเป็นตะแกรง วางเอาไว้อยู่ทุกโต๊ะ เพราะว่าอาหารของร้านนี้ก็จะแบ่งครึ่ง ๆ ได้เป็นพวกอาหารย่าง (barbecue) ทั้งจาก เนื้อวัว, เนื้อหมู, เนื้อไก่ และอาหารจากครัวร้อนเกาหลี พวก ซุป, ข้าวอบ อะไรพวกนี้ ผมเห็นโต๊ะนึงที่เค้าไม่ได้สั่งของปิ้งย่างเลยก็จะมีการนำแผ่นเหล็กมาปิดเตาไว้อย่างลงล็อคพอดีและกลายเป็นโต๊ะอาหารแบบไม่มีเตาไปอย่างง่าย ๆ ส่วนของผมสั่งทั้งอาหารแบบปิ้งย่างและแบบไม่ปิ้งย่างก็เลยแบบตอนที่อาหารมากันครบก็เลยค่อนข้างจะเต็มทะลักโต๊ะอยู่เหมือนกัน เมื่อรวมกับเครื่องเคียงสไตล์เกาหลีที่ทางร้าน Dae Jung Kim แห่งนี้ก็ให้มาเยอะไม่แพ้ร้านเกาหลีแท้ ๆ ร้านอื่นเลย
Every tables have Korean style BBQ grill which use the iron plate grill instead of Japanese style small net grill. The food here can be divide into two main categories, barbecue food - beef, pork chicken and the traditional Korean cuisine like soup, rice or vegetables dishes. While I was there, there was one table that didn't order barbecue dishes at all so their table was transformed into a normal dining table by cover the barbecue grill with large iron plate. In contrast, my table was contained all two category of food so the table was pretty full house with barbecue dishes, non-barbecue dishes and all-you-can-eat Korean side dishes.
ราคาอาหารของร้านนี้ก็แพงตามสไตล์ร้านเกาหลีในเมืองส่วนใหญ่ที่ผมเคยกิน ๆ มา แต่ก็ยังไม่ถือว่าแพงมากอยู่ในระดับพอรับได้อยู่ อย่างมื้อนี้ค่าเสียหายของผมอยู่ที่ 1,500 บาทโดยประมาณไปกัน 2 คนก็คือถือว่าพอรับได้เมื่อคิดว่าแลกกับ side dish จำนวนมากที่เติมได้ไม่อั้น, พนักงานที่มาปิ้งเนื้อให้เราตลอดเวลา + ดูแลเราเป็นอย่างดี และอาหาร 4 อย่าง ที่ portion ค่อนข้างเยอะ
Their food price is comparable high to other Korean restaurant in town with a little bit less expensive than most of them. The cost of my meal was 1,500 baht for two people. Pretty acceptable for numerous all-you-can-eat Korean side dishes, the complete service from the shops- the waiters grilled for us, chop the meat for us and took care us really well, and four main dishes for the meal.
ก่อนที่จะเข้าเรื่องอาหารที่เสียตังค์ก็ต้องพูดถึงเครื่องเคียงมากหน้าหลายตาสไตล์เกาหลีก่อนล่ะครับ ตัวเครื่องเคียงก็จะประกอบด้วย กิมจิกะหล่ำปลี, กิมจิหัวไชเท้า, ไข่กับผักทอดคล้าย ๆ ชะอมบ้านเรา, ผักดอง, ถั่วงอกดอง, ถั่วดอง, ผักคล้าย ๆ ปวยเล้งหมัก ๆ มา ก็ทั้งหมดนี้ก็ไม่ได้มีอะไรอร่อยเป็นพิเศษ แต่ก็รสชาติดีนะครับ ถ้าผมหน้าด้าน ๆ หน่อยสั่งอาหารอย่างเดียวและก็เติมพวกนี้ไปเรื่อย ๆ ผมก็ทำได้ อารมณ์ความอร่อย พอใช้ได้ประมาณนั้นเลย
Before I go into detail about the main dishes I ordered, I need to say about the side dishes we got. There were variety of side dishes for us like other normal Korean cuisines. There were cabbage kimchi, horse radish kimchi, ferment bean sprout, ferment peanut and ferment spinach. All of these were not that delicious, of course there were free dishes anyway, but they were tasty enough that if I had an audacity to order just one main dishes, I can have myself full just by order these side dishes continuously. The deliciousness level are like that for somehow.
ซี่โครงนื้อนุ่มย่างแบบบาร์บีคิวบนเตาถ่าน (Deung Sim - 480 บาท): เป็นเนื้อซี่โครงแบบที่แล่ตัวซี่โครงวัวมาแบบยาว ๆ เลยตอนเสิร์ฟก็แบบทำการม้วนพับมาเป็นก้อนใหญ่ ๆ ให้เราอย่างเรียบร้อย แต่พอจะกินก็จะมีการคลี่เนื้อออกมาเป็นแนวยาวเพื่อให้ปิ้งกันได้ง่าย ๆ (คล้าย ๆ กับเนื้อซี่โครงหมักไหของพวกญี่ปุ่นเค้านะครับแค่อันนี้ไม่ได้ใส่มาในไหแค่นั้น) เนื้ออร่อยดีครับ ติดมัน นุ่มดี แต่เหมือนกับว่าจะหมักมาแบบยังไม่ค่อยเข้ารสถ้าเอาจริง ๆ น่าจะทำได้อร่อยกว่านี้
Tender ribs BBQ (Dueng Sim - 480 baht): It was a large piece of beef ribs that sliced into a thin long piece. They folded it together into a big chunky one when they served me. After I took some pictures, the waiter unfold it into a very long piece and grilled it for us. When the meat is in an edible form, medium rare, the waiter cut it into small pieces for us. It was pretty delicious, each pieces were marble-like, fatty incorporate. The texture was tender but the taste could be a little bit better if they put more sauce, or fermented it more IMHO.
ลิ้นวัวย่าง (So Hye - 350 บาท): ลิ้นวัวจานนี้ไม่ค่อย work ครับลิ้นแบบไม่ได้โรยอะไรมาเลย, ไม่ได้ปรุงรสอะไรมาเลย และก็แล่มาแบบบางเกินไป กินแต่ละคำแล้วไม่ค่อยได้รสผิวสัมผัสจากลิ้นวัวสักเท่าไร และแบบแต่ละคำที่กินนี่จืดมากครับ น้ำจิ้มของทางร้านก็หาได้ช่วยอะไรได้ คือแบบแพงก็พอ แต่ยังทำมาไม่ดีแบบนี้นี่ผมเซ็งครับ เฮ้อ
Beef Tongue (So Hye - 350 baht): This dish was pretty bad. First, they served us plainly. No seasonal, no sauce, nothing at all and this make the tongue tasteless. The sauce they gave us to accompany with barbecue dishes was already not that tasty. So when when combine this neutral taste beef tongue with almost tasteless sauce - the overall taste of this dish is quite unacceptable for me. The price also ridiculously high. I can find this beef tongue portion in a half price from most Japanese barbecue places.
ไก่ตุ๋นโสมเกาหลี (Samke tang - 350 บาท): จานนี้เป็นอีกจานที่แบบจื๊ด จืด แต่เอาจริง ๆ แล้วไก่ตุ๋นโสมเกาหลีของแท้ก็คงจะรสชาติจืดแบบนี้ทั้งนั้นล่ะครับ และเหมือนทางร้านก็จะรู้ใจลูกค้านะครับ เอากระปุกเกลือ, กระปุกพริกไทยเสิร์ฟมาพร้อมกันเลย ตัวน้ำแกงตอนแรก ๆ จืดสนิทกินแล้วไม่อร่อย ผมก็ปรุง ๆ หน่อยเหยาะเกลือเหยาะพริกไทยลงไปค่อนข้างเยอะ(มาก) จนสุดท้ายก็กลายเป็นซุปที่หอมพริกไทยและเค็มกำลังดีขึ้นมา อร่อยล่ะ ส่วนตัวเนื้อไก่ก็ให้มาทั้งตัวเลย เนื้อนุ่มอร่อย คงตุ๋นมาหลายชั่วโมงอยู่ ก็รสชาติหลังปรุงแล้วของซุปชามนี้ก็ถือว่าอร่อยดี ส่วนถ้ายังไม่ปรุงก็คงพอกินได้ประมาณนั้น
Ginseng and chicken soup (Samke tang - 350 baht): Another tasteless dish. I cannot blame them because the traditional one that I tried at Korean also tasteless like this. But seem like the owner know that Thai (or other non-Korean citizen) want tasty soup so they served us together with salt and pepper jars. I put both of them on the soup pretty much until there are salty and peppery enough to eat. The final taste by my addition was pretty OK. They gave us the whole chicken which is quite tender (they probably boiled it for several hours). This dish is suitable for 3-4 people party easily because our 2 people party could not devour them all.
โดลซดบิบิมบับ (Dolsot Bibimbab - 200 บาท): จานนี้อร่อยที่สุดในมื้อล่ะครับ น่าจะเป็น one of the best บิบิมบับที่ผมเคยกินมาเลยล่ะครับ คำชมอย่างแรกที่ขอมอบให้คือ ให้มาเยอะดีมาก ให้ผักและเนื้อหมูและไข่มาแบบไม่หวงกันเลย คือแบบให้มาเยอะขนาดที่อร่อยจนผมกินกันเรื่อย ๆ แล้ว กินยังไงก็ไม่หมดซะที อ้อ ตอนก่อนจะกินนี่ทางพนักงานเค้ามาคลุกให้ด้วย คงต้องชมพนักงานสักหน่อยเพราะว่าเค้าคลุกมาได้แบบทุกอย่างผสมกลมกลืนกันดีมากเลย
Stir-fried Korean style mixed rice (Dolsot Bibimbab - 200 baht): This was the most delicious dish in the meal even probably one of the best Bibimbab I ever tried. The portion they gave us are enormous. A variety of vegetables, minced pork and Korean rice. The portion was so much that even though this dish was very delicious we cannot had them all. The part of scrumptious may need to thank good mixture skill from the waiter. He mixed this dish for us for quite sometimes and the ingredients were sure mix well and gave us the balance texture and taste.
สรุป ร้าน แดจังกึม (Dae Jung Kim) ร้านอาหารเกาหลีในซอยสุขุมวิท 23 (ประสานมิตร) แห่งนี้ก็เป็นร้านที่ไม่ได้ประทับใจอะไรผมมากนักครับ ร้านเกาหลีในรอบปีที่ผ่านมา (2013) ที่ผมได้กิน ๆ มาอร่อยกว่าทั้งหมดเลย แต่คือร้านที่อร่อย ๆ กว่าที่กินมาก็จะราคาแพงกว่าร้านนี้หมดเลย แพงกว่าสัก 20-30% ได้ ก็ถ้าคิดว่าอยากจะกินอาหารเกาหลีแท้ ๆ ในราคาที่คุ้มค่าหน่อยและอยู่กลางเมืองด้วย ร้านนี้ก็น่าจเป็นร้านที่ตอบโจทย์ได้ดีอยูเหมือนกันนะครับ แต่จะว่าไปแล้ว อาหารจากครัวร้อนที่ไม่ใช่ BBQ ของร้านนี้เค้าก็ทำมารสชาติดีอยู่เหมือนกัน และมีให้เลือกเยอะด้วย ถ้าผมจะมาร้านนี้อีกรอบก็คงจะสั่งพวกอาหารที่ไม่ใช่ปิ้งย่างล่ะครับ ส่วนพวกปิ้งย่างนี่...ขอบายละกันแพงก็แพงแถมยังทำมาไม่ดีอีก เหอ เหอ
A meal at Dae Jung Kim Korean restaurant, Soi Sukhumvit 23 in this review was not a memorable meal for me. All of Korean restaurants that I have tried in the past year (2013) are all more delicious. However, most of them also more 20-30% expensive than this place as well. So if anyone want to have a decent Korean meal with reasonable price, this place might be a proper choice. Come to think about it, the only downsize of this place is those BBQ dishes which too expensive and not so delicious. So maybe next time I will try just non-barbecue dishes. It would cost me less and give me more taste.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feel free to leave a comment and you can also contact me via channels below.
http://www.bumres.com
http://www.facebook.com/BumRes
admin@bumres.com
ร้านอาหาร
No comments:
Post a Comment